İŞ DÜNYASI

HAYALİNDEKİ İŞ GERÇEK 0LDU

Yıllık yüz bin ton meyve üretiminin sağlandığı Kahramanmaraş’ta, bölgenin en büyük ve donanımlı soğuk hava depolarından biri kuruldu. Çabasan Yönetim Kurulu Başkanı ve KMTSO eski Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu tarafından hayata geçirilen projeyle oluşturulan tesiste, yılda binlerce ton meyve muhafaza edilebilecek.

4 bin 500 metrekarelik kapalı alan üzerinde inşa edilen tesis hakkında bilgiler veren Balcıoğlu, “Kentimiz çevresinde yılda 55 bin ton elma, 12 bin 500 ton kaysı ve bin 200 ton nar üretiliyor. Ama ne yazık ki yıllık tüketilen sebze ve meyvelerin yüzde 25’i çöpe gidiyor. Biliyoruz ki israf haramdır. Kur’an bize böyle emrediyor. Ama verilen rakam acı da olsa gerçek. O yiyemediğiniz meyveleri çöpe atamazsınız. Hele hele Afrika’da insanlar açlıktan kırılırken, bizim böyle bir lüksümüz yok. Biz bunları düşünürken, bu meselede ne yapılabilir bunun araştırmasına girdik, nihayetinde bu tesisi kurduk” diye konuştu.

60’lı yıllarda katıldığı bir fuarda ilk kez soğuk hava deposuyla karşılaşan babasının da böyle bir arzusu olduğunu dile getiren Balcıoğlu, 50 yıl sonra bu hayali gerçekleştirmenin de kendileri için mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Balcıoğlu, şöyle konuştu: “Babam fuarda soğuk hava deposunu gördükten sonra bize anlattı. ‘Meyveyi aıyorsun içeri koyuyorsun, Kışın kar yağarken insanlara üzüm yedirebiliyorsun’ dedi. Bunu söylediği yılda buzdolabı diye bir şey yok. Öyle bir mantık yok düşünün. Yani bu tesis babamın o arzusunu bugün yerine getirmek için yapılmış bir tesis.”

ATMOSFER KONTROLLÜ SOĞUK HAVA DEPOSU

Tesis hakkında teknik bilgiler de aktaran Balcıoğlu, havayı kontrol altına alıp meyvenin istenildiğinde oksijensiz, istenildiğinde karbondioksitsiz soğuk havanın ünitelere aktarılabildiğini söyledi. Balcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Burası üretici firma tarafından ilk kez denemesi yapılan bir tesis ve her şey var. Arkada bir normal 3 odamız soğuk hava deposu. Her biri yüzer ton kapasiteli. Atmosfer kontrollü diye tabir ettiğimiz bir oda var. Bu özelliğe Türkiye’deki soğuk hava depolarının yüzde 2’si sahip. Mesela bir odada elma var. Elma neyle olgunlaşır, oksijenle olgunlaşır. Biz havanın oksijenini dışarı atıyoruz. Oksijensiz havayı soğutup içeri veriyoruz. Bitkinin uyumasını sağlıyoruz. Yandaki oda da ne var, kayısı var, armut var. Neyle olgunlaşır atıyorum karbondioksitle olgunlaşır. Havanın karbondioksitini atıp, o odaya karbondioksit olmayan havayı soğutup veriyoruz. Her bir oda kendi başına bir işletme. Her biri yüzer ton kapasitesi olan bir tesis. Diğer yandan çilek ve kiraz çok nazlı iki meyve. Bu iki ürünün bir yerden bir yere hareket edebilmesi için ön soğutmaya girmesi gerekiyor. Çok hızlı bir şekilde soğumasını sağlıyor. Mesela ben zannediyordum ki biz meyveyi soğutuyoruz. Meğer önemli olan meyveyi soğutmak değil, çekirdeğin soğumasıymış. Onun da soğuması için çok hızlı bir şekilde çekirdeğe ulaşılması gerekiyor. Tüm bunlar bu tesiste sağlanabiliyor.”

Balcıoğlu, kılıç balığı korunmasının da yapılacağı tesiste, ilerleyen dönemde meyve suyu ve pekmez üretiminin de yapılacağını sözlerine ekledi. Türkoğlu Kaymakamı Serdar Kartal ve çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlik, tesisin gezilmesi ve kokteyl ile son buldu.