İŞ DÜNYASI

KALİDA'DAN KÖSGEB BİLGİLENDİRMESİ

KALİDA Konferans Salonunda işadamlarına KOSGEB destekleri hakkında bilgi veren KOSGEB İl Müdürü Dr. Sadık Gözek, programın ikinci bölümünde soruları cevapladı.

KALİDA’nın üyelerini devlet destekleri hakkında bilgilendirmesinin önemli olduğuna değinen KOSGEB İl Müdürü Dr. Sadık Gözek, “Kahramanmaraş’ın daha çok üretmesi, rekabet edebilmesi ve kazanması için iş dünyasına yardımcı olmaya çalışan bir kurumuz. Çok sayıda KOBİ’miz bu destekten yararlansa da hala desteklerden yararlanmayan firmalar da var. Bu imkânlar sizlere sunulmuş fırsatlardan oluşuyor, biz de sizlerle imkânları buluşturmaya çalıyoruz. İş endeksli kurulan STK’larının tanıtım toplantıları da bunun için önemli.”dedi.

KALİDA Üyelerine destekler ve oranları hakkında bilgi veren Dr. Sadık Gözek, “Ülkemizin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını artırmak, rekabet güçlerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulan KOSGEB, kurulduğu günden bu yana büyümek, gelişmek isteyen işletmelerin neredeyse vazgeçilmezi haline geldi. İşini geliştirmek ve yeni iş kurmak isteyenlere kapı aralayan KOSGEB, birçok işletmeye önemli destekler verdi.”dedi. Destek çeşitlerine değinen Dr. Gözek, “ Kobi Proje Destek Programı (Destek Üst Limiti: 150.000 TL, Destek Oranı: %60) İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı (Destek Üst Limiti: 250.000 TL (Geri Ödemesiz) ve 500.000 TL (Geri Ödemeli) Toplam:750.000 TL Destek Oranı: %60) Ar-Ge, İnovasyon (AR-GE ve İNOVASYON Destek Üst Limiti: 300.000 TL (Geri Ödemesiz), 200.000 TL (Geri Ödemeli) ENDÜSTRİYEL UYGULAMA Destek Üst Limiti: 250.000 TL (Geri Ödemesiz), 200.000 TL (Geri Ödemeli)” dedi.

KOSGEB’in çok çeşitli desteklerinin olduğunu belirten Dr. Gözek; “KOSGEB işletmelerimize Girişimcilik Destek Programı, Genel Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı gibi başlıklar altında destekler sağlamaktadır. KOBİ sınıfına giren her türlü işletmemiz ile kendi işini kurmak isteyen Girişimci Adaylarımız doğrudan Müdürlüğümüze gelerek Destekler hakkında bilgi alabildiği gibi, 444 1 567 numaralı Çağrı Merkezimiz ve www.kosgeb.gov.tr internet adresimiz üzerinden de detaylı bilgilere ulaşabilirler” dedi.

Halen devam eden projelere de değinen İl Müdürü Dr. Sadık Gözek, “KOSGEB K.Maraş olarak ayrıca AB-CIP Kapsamında Avrupa İşletmeler Ağı Projesinin Koordinatörlüğünü yürütmekteyiz. Adana Ticaret Odası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası proje ortakları olup 2014 sonuna kadar toplam bütçesi yaklaşık 4 milyon Euro’dur. KOSGEB projede Türkiye Bütçesinin %70’ini karşılamaktadır. Bu kapsamda Avrupa İşletmeler Ağı AKDENİZ olarak Kahramanmaraş ilinde eğitim, seminer, yurt içi ve yurt dışı ikili görüşmeler, uluslararasılaştırma, işletme profilleri çıkarma, teknoloji transferi, tanıtım faaliyetleri, vb. birçok faaliyet gerçekleştirilmiş ve halen de devam etmektedir.” dedi.

Amaçlarının bütün bu desteklerden Kahramanmaraş halkının ve esnaf-işadamlarının daha fazla hibe desteği ve diğer desteklerden yararlanması olduğunu vurgulayan KOSGEB Kahramanmaraş il Müdürü Dr. Sadık Gözek’e program sonrasında KALİDA Başkanı Osman Gemci plaket takdim etti.