KERVAN YOLDA DİZİLİR

“KERVAN yolda dizilir”de desek olur, “Dere akar yatağını bulur"da desek olur.

Konu şu arkadaşlar;

Kahramanmaraş Bertiz Kalaycı cevizimiz, doğdu büyüdü.

Dulkadiroğlu Belediyemizin yeni yönetimi de taşradan / sahadan / tarıma ve toprağa yabancı olmayan insanlar.

Kent yönetiminde rutin belediyecilik dışında, tarım ve tarıma dayalı sanayi konularına ciddi el atmaya niyetleri var.

Mesela başkan yardımcısı Fatih Yıldız başkanımızın (Bertizspor'dan beri başkanımız olduğundan, başkanımız diye hitap etmek bize yük olmuyor) bir vaadi var, “Beş yıl bitmeden  yapmalıyız" diye.

"Kırsal mahallelerde" diyor, “Velev ki en çetin, en uzak köyümüzün, Karamanlı’nın Keş obası olsun örneğin, kadastral yolu açılmamış tek bir tarla, bağ, bahçe kalmasın. 365 gün üreticimiz gidip kaliteli üretim yapabilsin."

MARAŞ, TÜRKİYE’DE LİDER OLACAK

DULKADİROĞLU Belediye Başkanı Mehmet Akpınar’ın adaylığını açıkladığı toplantıda en büyük projesi, “Eski emniyetten, Ayvalı'ya Dulkadiroğlu Kent Caddesi / Bulvarı, bunun etrafında şekillenecek Dulkadiroğlu, bu kenti besleyecek önündeki ova ve arkasındaki dağ/lar" şeklindeydi.

İlgili adımlar atıldı / atılıyor. "Dulkadiroğlu İşletme Kooperatifi" resmi olarak kuruldu.

Satırların yazarı da Dulkadiroğlu bölgesinde bir çiftçi / arıcı olması sebebiyle kooperatifin kurucuları arasında.

Kooperatifin* sepetinde en büyük payı ihtimal Maraş Cevizi alacak. Akabinde üzüm ve şıra ürünleri, sumak, biber,  domates, hayvansal ürünler vs.

"Maraş ceviz üretiminde Türkiye 4.'sü" şeklinde haberler yaptı arkadaşlarımız.

Da, konuya vakıf arkadaşlarımın verdiği bilgilerde; “istatistikler 2021  yılına ait" notları baskın.

Bölge çiftçisi olarak, sahada gördüğüm kadarıyla, Maraş'ın lider olma ihtimali çok yüksek.

CEVİZ HASADI, 100 BİN TONA ULAŞACAK

MARAŞ cevizi konusunda, Çağlayancerit ilçemiz coğrafi tescil aldı. İdari sınırlar olarak bakarsak, Dulkadiroğlu bölgesi Cerit bölgesinden daha fazla üretime sahip.

İşin karışıklığı Kalaycı Cevizi’nin tarihsel süreciyle ülkenin idari yapılanmasının değişmesinden kaynaklanıyor. Çağlayancerit ve Dulkadiroğlu’nun ilçe olup araya farazi sınırlar çizilmesinden.

Bu detaylar Maraş Cevizi nin doğma, büyüme, yayılma gerçeğini değiştirmiyor.

Küresel iklim değişikliği ve Kalaycı çeşidinin** yüksek rakımlarda daha iyi ve kaliteli verim verdiği keşfedilince, yakın yıllarda binlerce parsel kapama ceviz bahçesi kuruldu.

Çok yakın yıllarda 100.000 (yüzbin) tonu aşkın ceviz üretimiyle Maraş, ülke tüketiminin dörtte birini ya da üçte birini tek başına omuzlayacak.

Diğer illerimizde de eş zamanlı üretim artışları olacağı için, ülkemizin tüketim ihtiyacından fazla ceviz üretimimiz olacak.

HASAT MALİYETİ ÖLÜME GÖTÜRECEK

ARZ talep durumu üreticimizin yakın yıllarda canını yakacak. (tedbir alınmazsa) Arz, talebin üzerine çıktığı için vahşi dünyada ya da ekonominin doğal seyrinde, ceviz fiyatları özellikle üretici kısmında tabana oturacak.

Hele hele yaşı kırkın üzerine çıkmış, her dalı bir ceviz ağacı kadar olan dev ağaçlar, hasat maliyetini kurtarmadığı için ölüme terk bile edilebilecek.

Yazıyı çok uzatmadan, “Neler yapılabileceğini" bir sonraki yazıma aktarayım arkadaşlar.

*Kooperatif kelimesinden kişisel yazılarımda "o" harfinin birini çıkarıp koperatif olarak yazacağım arkadaşlar.

Gerekirse TDK da güncellesin.

**Kalaycı ceviz çeşidi, Maraş 18, Çağlayancerit cevizi, Kemallı cevizi, Maraş cevizi, Bertiz cevizi gibi isimlerle anılıyor hepsi aynı çeşit.

Cevizin ismiyle alakalı fikrimi, bir önceki yazımda "O zamanlar Facebook yoktu, Buralar hep tarlaydı" başlığıyla yazmıştım.

Maddi delillerle de ispat edebilirim.