Kahramanmaraş’ta tekstil, mutfak araç gereçleri, ayakkabıcılık, kuyum ve iplik gibi birçok yatırım noktasında sektörlerin kümelendiğini ifade eden Gökhan Doğan, bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İş Birliği Güç Birliği projelerinden de bahseden Doğan, Kahramanmaraş’ın artık yenilikçi alanlara girmesi gerektiğini dile getirdi. Doğan, “Kentin ürün çeşitliliği ve katma değeri yüksek ürün grubuna geçmesi ve markalaşmayı arttırması gerekiyor. Çünkü hemen hemen hepsi aile şirketi. Ancak bu aile şirketlerinin üçüncü nesilden sonra sıkıntıya girdiğini biliyoruz. Aile şirketlerinin kurumsallaşması için de Kosgeb desteklerimiz bir vesile. Çalmadık kapı bırakmıyoruz” dedi.
YERLİ MAKİNA ÜRETİMİNE YÜZDE 95 HİBE
Doğan, girişimcilik destekleriyle öncelikle küçük firmalar oluşturduklarını söyledi. Daha sonra İş Birliği Güç Birliği, Kobi-Gel destekleriyle firmaları kurumsallaştırdıklarını dile getiren Doğan, “2016 yılında sadece 3 buçuk ayda 105 firmaya onay verdik. Ekonomiye can suyu pompalıyoruz” diye konuştu. Kobi-Gel projelerinin Kahramanmaraş için çok önemli olduğuna dikkat çeken Doğan, “Bu markalaşmak isteyen iller için bulunmaz bir fırsat. Geleneksel üretim yapan firmalarımıza, firma başına 6 yüz bin liraya kadar destek veriyoruz. Bunun 2 yüz bin lirası hibe, 4 yüz bin lirası sıfır faizli geri ödemeli. Ödemesi 1 buçuk yıl sonra başlıyor. 4 yüz bin liraya kadar makine alımına destek olabiliyoruz. Yerli makinada ise yüzde 95 hibe veriyoruz. Bunun yanında hizmet alımı yapabilir, markalaşma için çalışmalar yapabilir, yazılım ve eğitim alabilir, belgelendirme alabilir. Biz kısıtlama getirmiyoruz bu konuda” ifadelerine yer verdi.
AFŞİN, ELBİSTAN VE GÖKSUN GİRİŞİMCİLERİNİ ARIYOR
Afşin, Elbistan ve Göksun ilçelerine 100’er kişilik girişimci arandığının tekrar altını çizen Doğan, başvuruların başladığını, programın da bu ay içerisinde tamamlanacağını söyledi. Bu 100’er kişilik girişimci arasında yer almak isteyenlerin ilçe kaymakamlıklarından ve ilçe ticaret sanayi odalarından bilgi alabileceklerini ifade etti.