MÜSLÜMAN YILBAŞI KUTLAR MI?

MÜSLÜMAN YILBAŞI KUTLAR MI?

Zamana tâbî olmakla birlikte zaman idrakindan yoksun olanlar, benim bildiğim kadarıyla sadece Cemâdât, Nebâtât, Hayvânat sınıfındaki mahluklar yani taş-toprak, bitkiler-ağaçlar ve hayvanlardır. İnsan ise zaman idraki ve kaygısı taşıyan, zamanın nasıl geçtiğini, geçmekte olduğunu ve bundan sonra nasıl geçeceğini dert edinen yegâne varlıktır.

Genel manada insan için hâl böyleyken bir müslümanın da zamana ve onun değişimlerine bîgâne kalması elbette düşünülemez.

Üstelik dînî vecibeleri yerine getirme gayreti nisbeten yüksek olan mütedeyyin mü’minlerin bu konuda diğer inanç mensuplarından daha rikkatli, şuurlu olmasından doğal bir şey yoktur. Çünkü o, yani mütedeyyin bir mü’min; bırakın “yıl/sene” dediğimiz, dünyanın güneş etrafındaki yörüngede bir tam dönüşünü ifade eden sürenin başlangıç ve bitişini; güneşin doğuşu, zevâle erişmesi ve batışı dahil neredeyse 24 saat boyunca devam eden her safahâtını, ve ayrıca güneşle dünyanın yıl boyunca değişen konumlarına göre sürekli ileri-geri kaymalarını da takip ederek faaliyetlerini bu değişimlere göre ayarlayan kişidir.

Bu durumda bir müslümana “yılbaşını” önemseme! O gece yatsıyı kıl, vur kafayı yat!” demek biraz haksızlık değil midir?

Kanaatimce müslümanın yaşadığı dönemde velev ki kendi coğrafyasının dışında da olsa cereyan eden olaylara gözünü kapatma, kayıtsız kalma lüksü de yoktur. Kendi değerlerinin ve inancının filtresiyle her şeye “gerektiği kadar” bakar, anlamaya çalışır, tasnif eder ve ne kadarını hangi şartlar dairesinde benimseyip ne kadarından uzak duracağına hatta gerekirse korunmak için tedbir geliştireceğine karar verir.

Bu itibarla kısaca “yılbaşı” dediğimiz, milâdî yıl değişim/yenilenme anını da bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

Bu gibi konularda genelleme yaparak tavır almak çoğu kere insanı çelişkiye düşürür. Başka dinlere ve kültürlere mensup topluluklar bizim tasvip edemeyeceğimiz mahiyette “yılbaşı” kutladıkları gerekçesiyle biz de halen her alanda kullandığımız Mîlâdî takvimde önemli bir değişimi ifade eden bu günü külliyen reddedersek o takvimle bütünleşmiş kültürlerden sonradan edindiğimiz ve pek sevdiğimizden koyun cebimizden çıkarmadığımız pek çok araç-gereç, faaliyet-yöntem ve diğer kültür unsurlarını ne yapacağız? Sırf o gerekçeyle bunları da reddedebiliyor muyuz?! Hayır.. Tam aksine bir kısmıyla aynen, bir kısmıyla biraz değiştirip kendimize uyarlayarak 7/24 onlarla hayatımızı sürdürmeye devam ediyoruz.

Bence makul olanı; o güne ve geceye olması gerekenden fazla değer atfetmeden fakat “ömür” denen akışın önemli nirengi noktalarından biri olduğunu da gözardı etmeden eş-dost ve ahbablar için bir tebrikleşme ve musâhebe; kendimiz için de muhâsebe, murâkabe, mütâla’a vesilesi bilmektir.

Öyle ya, geçen milâdî yılbaşından bu yana dünyaya yeni gelenler de oldu, bir daha gelmemek üzere gidenler de oldu. Biz de bundan sonraki yılların birinde bir gün bir daha gelmemek üzere gidenlerden biri olacağız. Tam bu tarihlerde birileri Noel kutlarken bizim bu tefekkürle kendimize çeki düzen verecek bir “kutlama” idrakinde olsak bunun kime ne zararı var!. Aynı mantıkla gidersek; akşam/gece saatlerinde meyhaneler tıklım tıklım oluyor diye o saatlerde müslümanca faaliyetleri ya da mübahları askıya mı alıyoruz!.

Önemli olan, kişinin hangi işi hangi niyetle, hangi samimiyetle, hangi yol ve araçlarla, hangi değer ve kriterleri gözeterek yaptığıdır ve en önemlisi her yaptığının hesabını Huzûr’da vereceği bilinciyle davranmasıdır. Önemli olan, kişinin mübah alanları kullanırken istenmeyen sınırın dışına ayağının kaymaması bilinciyle uyanık ve temkinli olmasıdır.

Zaten; inandığı değerler ışığında yaşamak şiârını ve şuûrunu hayatının her anında canlı tutan kişinin yılbaşında özel bir teyakkuza bürünmesine ihtiyaç da yoktur. Asıl uzak durulması gerekenler de yılbaşında “Müslüman Noel kutlamaz, yat aşağı!” mesajlarına yüklenip de sair zamanlarda müslümanın nasıl yaşadığına dair en ufak bir kalp sızısı hissetmeden “yat aşağı” pozisyonunda yaşayanlardır.

Bu düşünce ve kanaatle yeni yılınızı tebrik eder, insana ve müslümana yakışır nice huzurlu, sağlıklı, bereketli yıllara erişmenizi niyaz ederim.