Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliği ile hazırlanan ve Cahit Zarifoğlu Konferans salonunda gerçekleşen “Kariyer Günleri” programında konuşan KMTSO Başkan Yardımcısı Serdar Zabun, öncelikle yaşanan terör olaylarına değindi. Zabun, yaşanan çatışmalar neticesinde şehit olan Kahramanmaraşlı Uzman Çavuş Hakan Duygal’a Allahtan rahmet, kederli ailesine ve Türk milletine ise başsağlığı diledi.
Dünyanın hızla küçülmekte ve özellikle iletişim teknolojileri sayesinde büyük bir değişime sahne olduğuna değinen Zabun, bu sürece ve değişime uyum sağlamada başarı gösterenler, olağanüstü yeni fırsatlara ulaşırken, bunu gözardı edenler kariyer yarışında gerilerde kaldığını belirtti.
80’li yıllarla birlikte, soğuk savaş döneminin son perdesinde, işgücü kavramı, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma ile refahın tabana yayılması bakımından stratejik bir önem kazandığını vurgu yapan Zabun şöyle konuştu: “Ekonomik kalkınma ve zenginleşmeyi tabana yaymanın ön şartı güçlü insan kaynağının varlığına ve bu kaynağın doğru şekilde değerlendirilmesine bağlı bulunmaktadır. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da, bu gerçekten hareketle, bugün özellikle üniversite öğrencilerine yönelik çok önemli girişimlerde bulunmakta, burs programları, yurtdışında yabancı dil eğitimi, kariyer günleri, ar-ge proje pazarı organizasyonları ve intörn mühendislik programları ile üniversite öğrencilerimizi desteklemekte ve onların Kahramanmaraş’ta kariyer yapmalarını teşvik etmektedir.
Ekonomisi tarıma bağlı iken 80’li yıllarla birlikte sanayileşme ivmesi kazanan Kahramanmaraş, bugün Türkiye’nin en önemli sanayi ve enerji üsleri arasında çok önemli bir yere sahiptir. Turizm sektöründe de kültür ve doğa turizmi adına mevcut potansiyelini çok kısa zaman içerisinde aktif hale getirecektir. 5 milyar doları aşan sanayi üretimi, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi arasında 17 şirketi ile tekstil, metal eşya, çimento, elektrik üretimi, dondurma, altın işleme, kağıt üretimi konularında kapasite açısından Türkiye’nin lider kenti konumuna ulaşmıştır. Bu sektörlerde çalışan insan sayısı bugün 100 bini geçmiş bulunmaktadır.
Kahramanmaraş’ta özellikle sanayi sektörlerinde çok ciddi bir istihdam potansiyeli ortaya çıkmaktadır. Dünya çapında üretim ve ihracat yapan şirketlerde, gelişmeye açık, sanayileşme ve büyüme potansiyeli taşıyan KOBİ’lerde üniversite mezunu gençlerimizin görev alarak kendilerini geliştirmeleri ve kariyer basamaklarını birer birer çıkarak başarılarını artırmaları için Kahramanmaraş müthiş bir fırsat sunmaktadır. Bu yıl arsa tahsisleri gerçekleştirilen Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Kahramanmaraş üretimde yeni bir kulvara girecek ve nitelikli işgücüne olan ilgi daha da büyüyecektir”
KSÜ Rektör Yardımcısı İsmail Bakan, kariyer günlerinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Kariyer yolculuğunda çeşitli kavşaklar bulunmaktadır. Bu kavşakların en önemlilerinden bir tanesi üniversite giriş sınavıydı. Sınavı kazanıp tercih yaptınız ve bir bölümün öğrencisi olarak bilgileri öğreniyorsunuz. Diğer yol kavşağınız ise mezun olduktan sonra çalıştığınız iş yerleri için başlıyor. Özel sektörde çalışacak isek hangi dalda daha başarılı olurduk, bu soruların yanıtlarını bulmak gerekiyor. Kariyer günleri, işadamları ve firmalar ile tanışmanıza vesile olacak. İki gün sürecek olan kariyer günlerinde sizin önemli yol kavşağınızı ilişkin vereceğiniz kararlar ile ilgili çok önemli firma yetkilileri görüşüp fikir alışverişi yapacaksanız.”
Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı İsmail Bakan KMTSO Başkan Vekili Serdar Zabun ve KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Akif Gölcü’ye plaket verdi. Daha sonra ise Üniversite Aslanlı parka kurulan stantlarda öğrenciler firma yetkilileri ile görüştü.