SİYASET

ÖZB0LAT'TAN BAŞBAKAN'A S0RU

Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e ve Çevre Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergeleri şunlardır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu arz ederim.

Durdu ÖZBOLAT

Kahramanmaraş Milletvekili

Özelleştirmeler sonucunda enerji dağıtım hakkını elde eden şirketler, lehlerine olan yetkileri sınırsızca ve denetimsiz olarak uyguladıklarından, zaten dünyanın en pahalı elektriğini kullanmakta olan sanayiciyi ve hane halkını tümden çaresizliğe itmektedirler. Yüksek vergilerle satın alınan enerji, kayıp-kaçak kesintileriyle birlikte tüketilemez hale gelmektedir. Ödeme güçlüğü çeken sayısız vatandaşımız, bildirimsiz elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalmış ve icralık olmuştur. Türkiye’nin en zengin su kaynaklarına sahip bölgelerinden biri olan Kahramanmaraş ilimizin Sulama Birlikleri, elektrik kesintileri nedeniyle tarımsal faaliyet yürütememekte, icralık olan çiftçilerimizin zararı gün geçtikçe artmaktadır. Tüm bunlara ilave olarak, çiftçilerimizin sulama yapmak için yüksek maliyetlere katlanarak açtırdığı artezyen kuyularına sayaç zorunluluğu getirilerek köylümüzün üretim yapması adeta yasaklanmıştır.

Bu çerçevede;

1-Tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrikte vergi oranlarının ve kesintilerin düşürülmesi amacıyla yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

2-Bildirimsiz olarak elektriği kesilen kullanıcının haklarını korumaya ve bu yolla haksız kazanç elde etmeye yönelen dağıtım şirketlerini sınırlandırmaya dönük yasal bir düzenleme yapılacak mıdır? Ödeme güçlüğünden dolayı icralık olan çiftçilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırmak ve zararlarını telafi etmek için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

3-Afşin-Elbistan Termik Santralinde üretilen enerjinin, bölge içi iletimdeki düşük kayıp oranı dikkate alınarak, Kahramanmaraş ilini kapsamak üzere, tüketim bedelinden kayıp kesintisinin çıkarılması yönünde yeni bir düzenlemeye gidilecek midir?

4-Artezyen kuyularına getirilen sayaç zorunluluğu kararı yeniden gözden geçirilecek midir? Bahçesini dahi sulayamayacak olan çiftçiyi doyurmak için özel bir bütçe mi oluşturul muştur?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu arz ederim.

Durdu ÖZBOLAT

Kahramanmaraş Milletvekili

Tarihe ‘Maraş Katliamı’ olarak geçen insanlık dışı hadiselerin 34. yılında, bizzat dönemin yöneticileri tarafından darbenin zeminini hazırlamak üzere tertiplenmiş olaylar olarak değerlendirilmesine karşın, henüz esas failleri ve tertipçileri yargı önüne çıkarılmış değildir. Yıllardır, adalet talebiyle bu isteklerini dile getiren insanlara kulaklar tıkanmış, gerçeklerin üstü ısrarla örtülmeye çalışılmıştır. Anma etkinlikleriyle acılarını paylaşmak ve taleplerini ifade etmek üzere Kahramanmaraş’ta toplanmak isteyen insanlara karşı, İçişleri Bakanlığının ve Kahramanmaraş Valiliğinin aldığı yasakçı tutum bunun son örneğidir. Demokratik hak olan anma etkinliklerine yasak konularak şehirde adeta olağanüstü hal ilan edilmiş, günler öncesinden müdahale tatbikatları yapılmış, kente tüm giriş-çıkışlar engellenmiş ve yasal hiçbir talebin dillendirilmesine izin verilmemiştir. Aynı zamanda, şehrin kilometrelerce uzağında durdurulan yurttaşlarımız sert polisiye müdahalelerle karşı karşıya kalmış, gerilim adeta yükseltilmiştir. İçişleri Bakanı, Kahramanmaraş Valisi ve İl Emniyet Müdürü; etkinliklerin sorunsuz bir şekilde, birlik ve kardeşlik temelinde gerçekleşmesi için gösterdiğimiz çabalar karşısında sessiz kalmış, defalarca kendilerini konuyla ilgili aramamıza karşın cevap verme gereği bile duymamışlardır.

Bu çerçevede;

1-Devlet içindeki derin yapılarla hesaplaştığını iddia eden hükümetinizin bu hesaplaşma kararında, belirli bir tarih ve olay sınırlaması var mıdır? Maraş Katliamı bu hesaplaşma sınırlarının dışında mıdır?

2-Kahramanmaraş’ta gerçekleşen katliamın arka planını aydınlatan resmi raporlara ve belgelere dayanarak, esas faillerin açığa çıkarılması ve yargılanması yönünde herhangi bir girişiminiz var mıdır? Bu yönde yapılan resmi başvurular karşısında, yasama veya yargı düzleminde, hükümetiniz herhangi bir çalışma başlatmış mıdır?

3-Halka ve dolayısıyla onun vekiline karşı sorumluluk taşıması gereken kamu idaresi, devletin mi yoksa siyasi iktidarın mı tasarruf ve denetimindedir? Milli iradeye saygı duyduğunu her koşulda ifade eden hükümetiniz, milletin vekiline olan sorumluluğunu yerine getirmeyen mülki amirler hakkında yasal bir düzenleme veya işlem yapmayı düşünmekte midir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu arz ederim.

Durdu ÖZBOLAT

Kahramanmaraş Milletvekili

Bilindiği gibi, farklı partilere üye binlerce seçmen, bilgisi ve onayı dışında bizzat Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticileri tarafından sahte belge düzenlenerek AKP’ye üye yapılmış, yurt genelinde yürütülmüş olan bu kanunsuz girişim ortaya çıkarılmıştır. Kahramanmaraş il merkezinde ve ilçelerinde de, benzer hukuk dışı yöntemlerle üyelik işlemi yapıldığı tarafımızca tespit edilmiştir. İncelemelerimize göre, fiilen Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerinden ve üyelerinden oluşan 300’den fazla vatandaşımız AKP üyesi olarak gösterilmektedir.

Bu çerçevede;

1-İstem ve bilgisi dışında farklı partilere üye yapılan vatandaşlarımızın sayısı belirlenmiş midir? Sahte belgeler yoluyla Adalet ve Kalkınma Partisi’ne üye olarak gösterilen vatandaşlarımızın toplam sayısı nedir?

2-Bu kanunsuz girişime başvuranlar hakkında yasal işlem başlatılmış mıdır? Temel Anayasal hakları ve kişilik hakları ihlal edilerek, bilgisi ve isteği dışında farklı bir partiye üye yapılan vatandaşlarımızın tazminat talep hakkı var mıdır? Bu yönde bir yasal düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu arz ederim.

Durdu ÖZBOLAT

Kahramanmaraş Milletvekili

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Sakarkaya Köyü’nün Aksu Çayı üzerindeki köprüsü yaklaşık 35 yıl önce inşa edilmiş ve zaman içinde kullanılamayacak hale gelmiştir. Kahramanmaraş’ın en büyük nüfusuna sahip olan köy halkı, hayati tehlike doğurabilecek köprünün yenilenmesi gerektiği yönünde yıllarca ilgili mercilere başvuruda bulunmuş; ancak yanıt alamamıştır. Beklenen acı haber 20 Aralık 2012 tarihinde gelmiş, köprünün yıkılması sonucu sele kapılan otomobilde bulunan 9 yaşındaki Uğurcan Kaynarca hayatını kaybetmiştir. Vatandaşlarımızın acıları ve mağduriyeti bu olayla son bulmamıştır. Yerinde yaptığımız tespitlere göre; bölgenin yoğun yağış alması nedeniyle köy yolları kullanılamayacak haldedir. Taşımalı eğitimden yararlanan çocuklarımız okullarına gelememekte ve köye elektrik verilememektedir.

Bu çerçevede;

1-Sakarkaya Köyü’nde yaşanan elim kazadan sonra, sorunları yerinde incelemek üzere bir görevlendirme yapılmış mıdır?

2-Adı geçen köyün yol, elektrik ve altyapı gibi acil ihtiyaçlarıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Bu çalışmaların hayata geçirileceği tarih konusunda bir planlama yapılmış mıdır?