İŞ DÜNYASI

TKDK'DAN BEYAZ ETE HİBE

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, 23 Ocak Çarşamba günü 9. Başvuru Çağrı İlanına çıktıklarını ve bu yeni dönemle birlikte kanatlı etine ilişkin projelerin de destekleneceğini ifade etti. Uslu, kanatlı eti üretiminde hâlihazırda faaliyet gösteren işletmelerin yanı sıra yeni kurulacak işletmelerin de hibeden yararlanabileceğini belirtti. Broyler (etlik tavuk) üretiminde 5.000-50.000 broyler/dönem, hindi üretiminde ise 1.000-8.000 hindi/dönem kapasitesine sahip işletmelerin destekleneceğini vurgulayan İl Koordinatörü USLU, yatırımcıların 15.000 ile 500.000 Avro arasında olmak üzere proje sunabileceğini ve % 65’e varan karşılıksız destekten yararlanabileceğini ifade etti.

Şahısların ve şirketlerin bu desteğe başvurabileceğini belirten Dr. Ömer Süha Uslu; “Başvuru kapsamında, kanatlı kümeslerinin inşasından yem hazırlama ve dağıtmaya yönelik makine/ekipmanların alınmasına, gübre ve atık yönetimine dair yatırımlardan AB hayvan refahına uygun nakliye ekipmanlarının alımına, bu tür çiftliklerin ihtiyaç duyduğu özel yazılımlardan traktör (maksimum 82 kW motor gücüne sahip) alımına kadar çok geniş yelpazede yatırımcılar desteklenecek” dedi.

TKDK İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, yeni dönemle birlikte kanatlı eti üreten çiftliklerin yanı sıra kanatlı eti işleyen tesislerin ve kesimhanelerin de destek kapsamına alındığını ifade etti. Uslu, yeni et işleme tesislerinin, yeni kesimhanelerin kurulumunu destekleyeceklerini aynı zamanda sektörde faaliyet gösteren mevcut işletmelerin de modernizasyon ve kapasite artırımına yönelik hazırlayacakları projelerle hibeden yararlanabileceğini belirtti. Yatırımcıların 30.000 ile 3.000.000 Avro arasında olmak koşulu ile proje sunabileceğini ve % 50 hibeden istifade edebileceğini vurgulayan Uslu, et üretiminde olduğu gibi et işleme ve kesimhane desteğine şahıs ve şirketlerin başvuru yapabileceğini söyledi.

Kesimhanelerin kapasitesinin 1.000-5.000 tavuk/saat ya da 100-1.000 hindi/saat olması gerektiğini, et işleme tesislerinin ise günlük en az yarım ton en fazla 5 ton kurulu işleme kapasitesine sahip olabileceğini ifade eden İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, “Kombinalar proje hazırlayarak İl Koordinatörlüğümüze müracaat ederse, hangi alana başvuru yapılacak ise o alanın kapasitesini dikkate almalıdır” dedi. Desteğin oldukça geniş kapsamlı olduğunu belirten USLU, “Başvuru kapsamında kanatlı eti kesimhanelerinin, işleme tesislerinin inşası ve modernizasyonu, gerek kesimhanelerin gerekse işleme tesislerinin ihtiyaç duyduğu makine/ekipmanların satın alınması, gıda güvenlik sistemi kurulmasına yönelik yatırımların yapılması, soğutuculu nakliye araçlarının alınması ve çevrenin korunmasına yönelik yatırımların yapılması mümkün olacaktır” dedi.

Uslu, TKDK olarak yatırımcının ve Kahramanmaraşlının yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, kanatlı eti ve diğer sektörler hakkında detaylı bilgi almak üzere değerli hemşerilerimizi İl Koordinatörlüğü’ne davet etti.