12 Şubat 2020 günü kurtuluşumuzun 100.yılı münasebetiyle spor salonunda gerçekleşen etkinlikler arasında, “Abdal Halil Ağa'nın Torunları” adıyla bir davul müzikal gösterisi yapıldı.
Hatırlayacağınız gibi bu kutlama etkinliklerimize Reis-i Cumhurumuz Sayın Recep Tayyip Erdoğan'da katılmıştı.
Bu davul gösterisi aynı adla daha önce de Dr. Gökhan Gökşen önderliğin de 2008 yılında da yapılmıştı.
2008 yılında Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde yapılan bu gösteri, o zaman için yapılmamış, denenmemiş bir etkinlik olarak kayıtlara geçmişti. O günden bu güne o gösteri bir daha tekrar edilmemiş olmasına rağmen çok beğenilmiş çok ses getirmişti. Hala da anlatılagelmektedir.
Ondan sonra yapılan bir çok etkinlikte de ilham kaynağı olmuş, Abdal Halil Ağa'nın tüm Türkiye'ye tanıtılmasında büyük rol oynamıştır. Buradan Dr. Gökhan Gökşen'e bir kere daha teşekkür ederiz.
İNTİHAL BAŞLIYOR!
ŞİMDİ gelelim Reis-i Cumhurumuzun yüksek teveccühleri ve himayelerinde gerçekleşen 2020 nin 12 Şubat etkinliklerine.
Kutlamaların yapıldığı spor salonunda yapılan bu davul gösterisi de 2008 yılında yapılan ve büyük ses getiren gösteriden esinlenilerek yapıldığını düşünerek pek üzerinde durmadım. Ancak sosyal medyada Belediye Başkanı Hayrettin Güngör‘ün sayfasında yayınlanıncaya kadar.
Yapılan bu davul gösterisinin sosyal medyada paylaşılan videosunun sonunda "Kurgu & Tasarım Hayrettin Güngör" yazısı karşımıza çıkıyor. Sayın başkanımızın bu sanatçı kimliği ile tanışmamış olmakta bizim için üzücü bir eksiklik olmuş diye düşünürken, 2008 yılı aklıma geldi ve ben bu filmi daha önce seyrettim “Ama bunun kurgusu, tasarımı, yönetmeni, akıl babası, düşüneni, ortaya koyanı, emeği geçeni, ismin sahibi Sayın Hayrettin bey değildi” dedim kendimce.
Bu gösterinin 2008 yılından esinlenmiş olmasında, isminin aynı olmasın da hatta gösterinin birebir aynı olmasında da bir beis yok çünkü Dr. Gökşen'in 2008 yılında yaptığı bu gösteri halka malolmuştu.
Bizim kamu malımız gibi bir şey olmuştu.
Şehrin ortak değerinin, tarihinin, tarihi ve gerçek yaşamış bir kahramanının sahneye yansıması olmuş, buradan da Gökhan Beyin hissesine düşen, tanıdığım bildiğim kadarıyla bundan sadece gurur duymak olmuştu.
KURGU & TASARIM HAYRETTİN GÜNGÖR
BURADAN demem o ki; Hayrettin Beyin sayfasında yayınlanan gösterinin sonun da karşımıza çıkan "Kurgu & Tasarım Hayrettin Güngör" yazması hangi amaca hizmet etmektedir.
Eğer bunu Hayrettin beye yalakalık olsun diye birileri yazdırdı yada yazdıysa ve bundan sayın başkanın haberi yoksa söyleyecek sözüm yok. Ancak bunu yazdıran Hayrettin beyse ya da gördü de ses çıkarmadıysa bunun ne demek olduğunu bu yazıyı okuyanlar söylesin.
Bizim buralarda buna “İntihal” derler!
100. yılın kutlama etkinliklerinde Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılan faaliyetler içerisinde halka ve Sayın Cumhurbaşkanımıza intihal yapılmış bir gösteri izletilmiş oluyor o zaman.
Cumhurbaşkanlığından bu etkinliklere kaynak olsun diye gönderilen ON MİLYON liranın içerisine gider kalemi olarak bu gösterinin hacmi nedir? Çünkü bunun bir maliyeti olmalı zira sanatsal bir faaliyetin kurgu ve tasarımını yapmak kolay değil.
HAYRETTİN BEY, SAYGI ÖNEMLİDİR BİZİM MEMLEKETTE!
NE demek istediğimi görüntüleri izleyince daha iyi anlarsınız. ilk video 2008 yılında Necip Fazıl Kültür Merkezinde yapılan gösteri, ikincisi ise 12 Şubat 2020 günü yapılan gösteri, diğeri ise konuya biraz espri katmak için koyduğum bir filimden alıntı. Orası çokta önemli değil.
Şimdi bu konuda belediyeden elbette ki bir açıklama yapılmasını beklemiyoruz, zaten yapmazlar. Sadece yapılan yanlışlığı düzeltmeleri ve hak sahibine hakkını teslim etmeleri gerekmektedir.
Hayrettin Bey, saygı önemlidir bizim memlekette!
Özellikle sanata ve sanatçıya.